Uiteraard zijn er veel soorten verkeersongevallen, zoals:
- Botsingen, waarbij meerdere auto’s of andere motorvoertuigen (scooter, motor, scootmobiel) bij betrokken zijn;
- Botsingen met voertuigen uit het buitenland;
- Botsingen tussen voetgangers/fietsers (ongemotoriseerde weggebruikers) en motorvoertuigen;
- Eenzijdige botsingen/ongevallen (u raakt in een slip of rijdt tegen een boom);
Indien u als bestuurder van een motorvoertuig een ongeval overkomt door de schuld van een ander motorvoertuig, dan wordt uw schade in de meeste gevallen gedekt door de WAM-verzekeraar van het schadeveroorzakend voertuig. Bent u op een fiets aangereden door een andere fiets ? Dan moet de WA-verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval voor de schade opkomen. Wanneer een personenauto doorrijdt na het veroorzaken van een ongeval en niet kan worden achterhaald wie de dader was kan – onder voorwaarden – een vordering worden ingediend bij het Waarborgfonds Motorverkeer.
De vaststelling van de aansprakelijkheid en de veroorzaker van het ongeval is meestal geen probleem. In sommige gevallen is de vaststelling van de aansprakelijkheid complex. Wij hebben ruime expertise op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht en zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft.
Als u als passagier in de auto een ongeval overkomt krijgt u uw schade altijd vergoed. Het is overigens niet altijd zo dat u al uw schade vergoed krijgt, als een ander het ongeval heeft veroorzaakt. Dat is bijvoorbeeld het geval als u de gordel niet heeft gedragen of in de situatie waarbij u meerijdt met iemand waarvan u weet dat hij of zij alcohol of drugs heeft gebruikt.
Het is ook mogelijk dat u als voetganger of fietser betrokken bent bij een verkeersongeval met een personenauto. Zelfs als u zelf een fout maakt als ongemotoriseerde krijgt u, behoudens overmacht, 50% van uw schade vergoed. Indien het ongemotoriseerde slachtoffer een kind is die de leeftijd van 14 jaar nog niet heeft bereikt, dan is de gemotoriseerde altijd aansprakelijk voor de schade van het kind.
Verder kunt u als bestuurder van een motorvoertuig het slachtoffer worden van een verkeerongeval dat u zelf hebt veroorzaakt of waarbij geen ander voertuig is betrokken (eenzijdig ongeval). In dat geval wordt de schade van u alleen gedekt, als u als bestuurder een Schade Verzekering Inzittenden verzekering (de zogenaamde SVI-verzekering) heeft afgesloten. Wij adviseren iedereen om uw verzekeringspolissen na te kijken en – indien u nog geen SVI-verzekering heeft afgesloten – om alsnog een schadeverzekering inzittenden (de zogenaamde SVI-verzekering) af te sluiten.
Let op! Deze SVI-verzekering wordt regelmatig verwisseld met een Ongevallen Inzittenden Verzekering (OIV). Het grote verschil is echter dat een Ongevallen Inzittenden Verzekering uw schade en die van de inzittenden niet dekt en een SVI-verzekering uw schade en die van uw inzittenden wel dekt.